Homenatge


L’homenatge té com a eix central un projecte expositiu que és una mostra antològica en homenatge al pintor Robert Manera i Oller (Sant Feliu de Guíxols 1953 – Sant Esteve d’en Bas 2010), persona molt vinculada a la vida artística de la comarca, tant des de la seva vessant de creador,  com a  activista cultural i també com a pedagog. Des de la seva arribada a la Garrotxa, amb només 23 anys, Manera va estar sempre implicat en diverses i variades manifestacions artístiques i va dedicar la seva vida al fet artístic  en sentit global.

Nombroses exposicions i una dilatada trajectòria avalen la seva vàlua reconeguda des de temps ençà. El Museu Comarcal de la Garrotxa li va dedicar una esplèndida exposició a la Sala Oberta l’any 1989, en la qual es repassava l’evolució del seu treball. Ara, després de  22 anys, recentment traspassat i com a homenatge pòstum, veiem molt adient la mostra que proposem i és amb aquest objectiu de reivindicar la seva figura i obra que s’ha format el Col·lectiu Robert Manera per portar endavant un seguit d’actes entre els que s’inclou l’exposició: Robert Manera, instint de recerca.

La mostra aplega una cinquantena d’obres de Robert Manera que expliquen el seu treball i son representatives de la seva trajectòria artística. Contempla peces que pertanyen a les diverses disciplines a les que es va dedicar: pintura, escultura, obra gràfica, disseny gràfic, murals, còmic..etc.  Entre aquestes peces s’inclou l’obra Amén (MCGO 3173) que pertany al fons del Museu Comarcal de la Garrotxa.

Dins l’exposició està previst projectar un documental amb un recull d’entrevistes realitzades a l’artista així com alguna de les seves actuacions com a cantant melòdic    -Vittorio-, de Ritmes Grabulosa.

En dues o tres vitrines tancades s’exposarà material relatiu a la galeria Leonci Quera que Robert Manera i Pitu Creus Dalgà van obrir a Olot l’any 1976, així com documentació referent a l’SMAO, Saló Monogràfic d’Art d’Olot, del qual Manera va ser coordinador. Les mateixes vitrines serviran per mostrar petits elements, fotografies i obres de disseny gràfic creats per Robert Manera, programacions del Centre Artístic de la Vall d’en Bas, catàlegs, revistes, disc-mut, cartells, llibres i també  objectes personals.

Paral·lelament a la mostra, el Col·lectiu Robert Manera prepara l’edició d’un llibre-catàleg dedicat a l’artista que es presentarà juntament amb  l’exposició.

© Copyright Robert Manera